Att byta blandare och spara tusenlappar varje år

Byt ut dina gamla blandare i kök och badrum mot nya, energimärkta, så kan du spara tusenlappar årligen. Det visar en ny rapport från SP där man har jämfört energi- och kostnadsbesparingen för olika typer av energimärkta blandare.

Rapporten av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) vill belysa besparingen man kan göra genom en energimärkt blandare. Energimärkningen lanserades 2012 för att erbjuda opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare och betygsskalan går från G till A.

Byter man till energimärkta blandare sparar man både vatten och energi till uppvärmning av varmvatten. Det mesta varmvattnet används i duschen och kökskranen och därför nås högst besparing genom att byta blandare i dusch och kök.

0872Äldre blandare och mekaniska duschblandare (från före år 2000) med höga flödeshastigheter och inga energisparande funktioner klassificeras normalt som klass E. En person som bor i lägenhet och byter blandare från E-klassade till A-klassade kan spara 60 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.

Man kan även spara energi genom att byta från nyare blandare med enklare energisparfunktioner, som uppfyller kraven för klass C, till A-klassade blandare. Vare sig om man bor i lägenhet eller villa kan ett sådant byte ge en energibesparing på 43 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.

Men det finns också pengar att spara. SP:s studie visar flera exempel på besparingar vid olika typer av energi:

·  En familj på fyra personer i en villa med direktverkande el som byter gamla (icke energimärkta) blandare i kök och badrum till nya, B-klassade, varianter kan spara 1487 kr/år.

·  Motsvarande familj i villa med bergvärme som byter från E-klassade till A-klassade blandare kanspara 487 kr/år.

Gustavsberg har ett antal tvättställs- och köksblandare i sortimentet med A- och B-klassning. De senaste i raden att få energiklass A duschblandare termostat.

Vill du ladda ner rapporten finns den också på: http://www.sis.se/TK519 (under ”Informationsmaterial”).

 

Författare: Redaktionen

Dela detta inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *